Založ si blog

Zamestnajme naše deti, aby oni nezamestnali nás!!!

Zamestnajme naše deti, aby oni nezamestnali nás!!!DSC_7749

Nedá mi nereagovať na búrlivú diskusiu, ktorá má tendenciu 1.6.2010 o 16,00 hod. v Žiline na Hlinkovom námestí a určite aj v iných mestách, prerásť do protestného zhromaždenia na záchranu centier voľného času. Ich existenciu ohrozilo uznesenie vlády, keď Vláda Slovenskej republiky na svojom 209. zasadnutí schválila návrh, ktorým mení a dopĺňa nariadenie vlády SR č. 668/2004 Z. z. o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve v znení neskorších predpisov. Dôvodová správa k schválenému materiálu hovorí: „Touto úpravou sa navrhuje zamedziť neúmernému zvyšovaniu objemu finančných prostriedkov na záujmové vzdelávanie v centrách voľného času a v školských strediskách záujmovej činnosti na úkor objemov finančných prostriedkov pre materské školy, základné umelecké školy, jazykové školy a ostatné školské zariadenia.“
Ako uvádza p. Karol Čepec na stránkach Centra voľného času Žirafa citujem: „Reálnym dôsledkom tejto úpravy je faktická likvidácia Centier voľného času v dnešnej podobe a rozsahu pôsobnosti. Od 1.1.2011 nebude možné vykonávať činnosť v alokovaných pracoviskách – v prípade Žirafy to je Čadca, Skalité, P. Bystrica a Púchov. Ďalším, nemenej dôležitým obmedzením, bude spôsob financovania. Štát končí s podporou aktivít a záujmového vzdelávania pri osobách starších ako 14 rokov (aktuálne do 30 rokov). Aby toho nebolo málo, tak osoby od 5 do 14 rokov, budú financované iba na úrovni 30 % v porovnaní so súčasným modelom, pričom už nebude započítaná ani viacnásobná účasť na aktivitách. Sumár týchto zmien je nezlučiteľný s ďalším fungovaní nielen Žirafy, ale drvivej väčšiny podobných centier.“, koniec citátu.
Tento problem mi nie je lahostajny nakoľko sám podnikam v oblasti kultúry už od roku 1993 a za tie roky mojou tanečnou školou prešlo tisíce adolescentov cez kružky spoločenského tanca a spoločenskej výchvy. Aj keď moja činnosť nie je financovaná šátom, tak plne chápem centrá voľného času, že na svoju prevádzku potrebujú dotácie od štátu, aby si rozne krúžky mohli dovoliť všetky deti a nielen detí tých, ktorí na to majú. Z dostupných informácii na Slovensku navštevuje rôzne centrá voľného času 330 000 detí. V úvode som použil vet: „Zamestnajme naše deti, aby oni nezamestnali nás…“ Myslím, že každý z Vás chápe skrytý význam týchto slov…..Keď už naši politici nám svojou aroganciou, vulgarnym a pohrdavým spravaním dokazujú, že niečo bolo v ich výchove zanedbané…nedovoľme, aby naše deti trpeli, kôli ich zlým a nesystematickým rozhodnutiam…..

V krajine pavúkov zle sa muchám žije. . .

20.11.2013

V krajine pavúkov zle sa muchám žije….lp 11/2013 Kam sa podel zdravý rozum, kde len teraz sídli, povráva sa že v hlave sedliaka čo v rukách drží vidly, vidlami on rozum bráni urputne a divo, za zdravý rozum ochotný je položiť aj život. Kam sa podel skutok čestný čo plnil dané sľuby, bez paragrafov a dodatkov 100 stranovej zmluvy, nebol k tomu treba oblek [...]

Štát ako výpalník. .. ..

11.03.2013

Prednedávnom som započul, že p. Fico a naša vláda chce znížiť čas splatnosti vystavených faktúr maximálne na 2 mesiace. Ale veď to nič nerieši! Neplatičom je jedno aký čas splatnosti má Vaša faktúra! Prečo nespravíme raz a navždy poriadok s neplatičmi a prečo na to nepreberieme systém, ktorý je odskúšaný a ktorý funguje 100% v Nemecku. Zamyslime sa prečo krajina, [...]

Utópia, alebo každý by mal v niečo veriť.

21.02.2013

Ako človek som večný optimista možno aj utopista, lebo verím v dobro, slušnosť, charakter a ďalšie hodnoty, ktoré nám naši otcovia vštepovali. Ale v poslednej dobe sa ma z môjho optimizmu snažia liečiť naši politici. Skúsil som nazrieť do slovníka cudzích slov ako on zatriedil túto nezvyčajnú skupinu ľudí, ktorí si myslia že sú nadľudia a bolo mi to hneď jasné. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

majster

Ak moje slova zamestnajú Vašu myseľ ...tak splnili svoju misiu...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 59713x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Odkazy